útiélmény Blog: 2007. október

Szeretettel köszöntelek a Úti élmény gyűjtő klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 309 fő
  • Képek - 1805 db
  • Videók - 163 db
  • Blogbejegyzések - 149 db
  • Fórumtémák - 18 db
  • Linkek - 91 db

Üdvözlettel,

Úti élmény gyűjtő klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Úti élmény gyűjtő klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 309 fő
  • Képek - 1805 db
  • Videók - 163 db
  • Blogbejegyzések - 149 db
  • Fórumtémák - 18 db
  • Linkek - 91 db

Üdvözlettel,

Úti élmény gyűjtő klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Úti élmény gyűjtő klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 309 fő
  • Képek - 1805 db
  • Videók - 163 db
  • Blogbejegyzések - 149 db
  • Fórumtémák - 18 db
  • Linkek - 91 db

Üdvözlettel,

Úti élmény gyűjtő klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Úti élmény gyűjtő klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 309 fő
  • Képek - 1805 db
  • Videók - 163 db
  • Blogbejegyzések - 149 db
  • Fórumtémák - 18 db
  • Linkek - 91 db

Üdvözlettel,

Úti élmény gyűjtő klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Úti élmény gyűjtő klub hírei - 2007. október

Mennyire hasonlítanak a francia étkezési, ételkészítési szokások a magyarokéhoz?


A franciák reggelire egyszerû és könnyen elkészíthetõ ételeket fogyasztanak. A kávéhoz croissant esznekvajjal és jammel. A mi szokásainkkal ellentétben, õk reggelire épphogy csak harapnak valamit, ebédelni szintén nincsen

sok idejük, ezért a gyorsan elkészíthetõ ételeket részesítik elõnyben. Általában salátát esznek sajttal vagy hússal. Este, amikor összejön a család, hogy együtt étkezzenek és megbeszéljék a nap történéseit, elõételnek erõ- vagy krémlevest tálalnak.

Tovább 

A magyar konyha eljárásai alig térnek el más népek konyhájának ételkészítési eljárásiról, mert a világ bármelyik részén szintén fõzéssel párolással vagy sütéssel készítik az ételeket.
A magyar konyha éppen azoknak a különleges eljárásoknak köszönheti jó hírnevét, amelyek egyéb népek sütési és fõzési módjától megkülönböztetik. Pörkölt és paprikás ételeink alapja az olvasztott sertészsírban pirított hagyma, fûszerpaprikával keverve. A sertészsír azért a legmegfelelõbb, mert kellõ hõfokra hevítve a legjobban kioldja a hagyma illóolaját.

Tovább 

 

A magyar ételek elkészítési módja napjainkban - talán szerencsére - korántsem azonos õseinkével. A honfoglalás elõtti korban már megtalálhatóak azon ételek alapjai, amelyeket - fejlesztett formában - ma is ismerünk. Az osztjákoktól örököltük a bablevest, az azerbajdzsánoktól a gulyáslevest. A töltött káposzta õse a szárma. Ez a szõlõ- vagy káposztalevélbe töltött és rizzsel kevert hús török eredetû étel, többek között ez is egy bizonyíték arra, hogy a török hódítás igen nagy hatással volt a magyar konyha kialakulására.

Tovább 

Az utazási kedv növekedésével nálunk is mind többen mennek külföldre. A trópusi országokba igyekvõk a helyi ételspecialitásokon kívül kóstolják meg az arrafelé honos gyümölcsöket is, mert csak így kapnak teljes képet az ott élõk gasztronómiájáról. Ha nem is fog ízleni mindegyik, legalább elmondhatjuk, hogy: ezt is megismertük. Azért is célszerû megismerni a trópusi gyümölcsöket, hogy kibõvíthessük velük az étrendünket. Dr. Velich István ismeretterjesztõ könyveibõl megtudhatjuk, hogy a világon 1500 fajta gyümölcs létezik, ebbõl 150-et termesztünk, és csupán kéttucatnyi az, amit rendszeresen fogyasztunk.

Tovább 

Mivel télen a vitaminszükségletünket többnyire déligyümölcsbõl fedezzük, érdemes róluk bõvebben is szólni. A trópusokon és a Földközi-tenger mellékén termelt gyümölcsök választéka óriási, de más európai országokhoz hasonlóan nálunk is citromból narancsból mandarinból grépfrútból banánból kivibõl, ananászból fügébõl és datolyából fogy a legtöbb. A citromnál kerüljük a nagy, vastag héjúakat, mivel a kisebb méretû, vékony héjú fajták több levet adnak, így relatíve olcsóbbak.

Tovább 

EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖK SZÓTÁRA

abiu
afrikai olajpálma
akébia
aki
akiszilva
aligátorkörte
ambarella
amerikai datolyaszilva
amerikai mogyoró
ananász
ananászcseresznye
annóna
aranybab
aranykanálfa
arany mombinszilva
arazá
árvamimóza
atemoja
ausztrál dió
avokádó
babakó
babkávé
balzsamalma
balzsamtök
banán
banánmarakuja
baobab
bámia
barackpálma
barbadoszi cseresznye
bársonyalma
batáta
bengálibirs
bergamotcitrom
bergamotnarancs
bilimbi
biribá
bogyósjukka
bordás szivacstök
brazil cseresznye
brazil dió
brazil guáva
buritipálma
cédrátcitrom
ceyloni egres
chilei araukária
citrancs
citrom
citronád
citronátcitrom
Costa-Rica guáva
cukoralma
cseresznyemirtusz
cserimoja
csillagalma
csillaggyümölcs
csirimojó
csironja
csodabogyó
csupacsupa
datolya
datolyaszilva
dél-amerikai szapota
dinnyefa
dumpálma
durián
dzsambolán
dzsekfrút
dzsenipa
dzsenipapó
édesburgonya
édes citrom
édes granadijja
egymagvú tök
ehetõ gyertyafa
ehetõ inga
Engelmann fügekaktusz
fásalma
fehér szapota
feijoa
fejesakác
fekete datolyaszilva
fenyõmag
festõ mangosztán
filodendron
florentina
földicseresznye
földimandula
földimogyoró
földiszederdzsem gy.

Tovább 

A dubai konyha mesterien ötvözi a különböz? közel-keleti konyhák hagyományait.

A régióban jól ismert "kötelez?k" - mint a rizzsel töltött szõlõlevél, a humusz vagy a shawarna (alias gyros) - mellett a helyi specialitásokat se hanyagoljuk el! A bárány elkészítéséhez Dubaiban is remekül értenek, különösen finom a matchbous (fûszeres bárányhús rizzsel) és a hareis (zsenge bárány párolt búzával).

A desszertek szintén kitûnõek: az Umm Alit - szó szerint Ali mamáját -, az Esh asarayát - a hárem kenyerét - és a mehalabiyát, a rózsavízzel és pisztáciával ízesített pudingot feltétlenül kóstoljuk meg.

Tovább 

Paella
spanyol nemzeti étel: különféle húsokkal, tenger gyümölcseivel és zöldségekkel fõzött sáfrányos rizs. Spanyolország Földközi-tenger menti, rizstermesztõ vidékeirõl terjedt el; a leghíresebb a valenciai paella.
Az ételt a paellera nevû lapos, füles serpenyõfélében fõzik, és hagyományosan abból is fogyasztják.
Elkészítése a következõ: a kicsire vagdalt húst (csirkét, sertést, nyulat) vagy a tenger gyümölcseit (garnélát, szkampit, kagylót, tintahalat) olívaolajban párolják hagymával, fokhagymával és zöldfûszerekkel, majd kiveszik a paellerából és félreteszik.

Tovább 

Pimiento
sült, a bőrétől megfosztott, kimagozott paprika



A kicsumázott fél paprikákat alufólián 20 percig süssük a sütőben, míg a bőrük megfeketedik.
Vegyük ki és takarjuk be szorosan a fóliába 15-20 percre.
Addigra kihűlnek és a keletkező gőz fellazítja a bőrüket, így könnyen leszedhető a húsukról.

 


?
Sangría
(vörösborból jéghidegen, sok gyümölccsel készült nyári üdítõ)
A Sangríát eredetileg Spanyolországban készítették a Rioja termõvidék boraiból és egyéb spanyol borokból, és ugyan az ital alapvetõen vörösborból készül, nem kizárt, hogy belefussunk néhány pohár Sangría Blancóba, azaz a Fehér Sangríába. A Cava-termesztõ környéken kezdték el készíteni a buborékos fehér változatot. Délen pedig nem is Sangríának, hanem Zurrának nevezik a nedût, amely õszibarackkal vagy nektarinnal készül.

Tovább 

Aguardiente = (törköly)pálinka
Anís = ánizslikõr
Brandy (de Jerez) = spanyol konyak
Cava = spanyol pezsgõ, száraz habzóbor
Chider (sidra) = almabor
Malagabor, malaga = csemegebor

rendszerint vörös, szesszel dúsított édes likõrbor; eredetileg a dél-spanyolországi Málaga tartományban termelték, de az elnevezés általánosabb értelemben minden testes, édes vörösborra alkalmazható. A legnemesebb spanyol malagabor muskotályos szõlõbõl és a Pedro-Ximéneznek nevezett szõlõfajtából készül; ez utóbbi szemeit rendszerint meg is aszalják, hogy fokozzák a cukortartalmukat.

Tovább 

oda megyünk lakni, ahol horchata-t kapni

 

Egy élménybeszámoló Valenciából:

Reggelire kipróbáltuk a helyi speckó italt a horchatát. Épp a legrégebbi horchateriába tévedtünk be a Santa Catalinaba. Elmesélem, hogyan is kell ezt az italt elképzelni. Tulajdonképpen jó pohár hideg tej, aminek meglepetésszerûen erõs marcipán íze van. Sajnos a marcipán vízválasztó az édességkedvelõk között is, így aztán nem biztos, hogy mindenkinek bejön.

Turrón


A turrón arab származású édesség, amit a 16. században hoztak be Spanyolországba. Legfontosabb összetevõi a méz, a cukor, a tojásfehérje és a pirított mandula. Sokféle típusa létezik, marcipános, kókuszos, kesudiós, mogyorós vagy éppen ez a kakaós. Volt szerencsém párat kóstolni Spanyolországban.


Ez a turrón kakaós ízesítésû, teljesen úgyis néz ki, mint egy tábla csoki, azt leszámítva, hogy nem kockákból, hanem nagyon vékony csíkokból állt.

Tovább 

A sangría (jelentése spanyolul ?érvágás?, a sangre ?vér? szóból) eredetileg Spanyolországból származó, bor alapú, alacsony alkoholtartalmú édes ízesített üdítõitalfajta. Nevezik borpuncsnak, illetve aromás bornak is.

Az utóbbi idõkben más országokban is gyártják; hazánkban is elterjedt. Különbözõ fajta vörösborok keverékéhez citrom- és narancsaroma, illetve cukor hozzáadásával készül. Alkoholtartalma 7 tf % körüli. Fogyasztása hidegen ajánlott.

Tovább 

 

 

Többnyire száraz spanyol csemegebor, mely ízét különleges nyitott hordós érlelésének köszönheti. Alkoholtartalma 14-25 % Más elnevezései: Jerez, Xéres. (Ismertebb márkái: Amantilando, Hanzanilla, Sandeman, Domecq, Gonzales Byass)

Tortilla (Burgonyás omlett)

A burgonyát meghámozzuk, körömnyi darabokra vágjuk, a hagymát lehéjazzuk, felaprítjuk. A szalonnát felkockázzuk és
2 ev?kanál olívaolajon kisütjük. Ezután a hagymát is megfuttatjuk rajta, majd a burgonyát rádobjuk, 5-6 percig együtt pirítjuk. Amikor a burgonya megpuhult, a serpeny?b?l sz?r?lapáttal kiszedjük és félretesszük.
A tojásokat sóval habosra keverjük, és a burgonyára csorgatjuk. A maradék olajat az üres serpeny?ben megforrósít-juk, a tojásos, burgonyás masz-szát beleöntjük.

Tovább 

a paella

Legfõbb elv, ami maradék a konyhában van az mind bele. Minden húsféle, tengergyümölcsei, és akár zöldségfélék is. Ha vásárolni kell hozzávalókat, akkor a minimum:

20 dkg. sertéshús, 1 csirke mell, 20 dkg. rákhús, 20dkg. kagyló, 20 dkg rizs, 20 dkg. zöldborsó, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db paprika, 3 db paradicsom, 1/4 liter húsleves, 2 dl fehérbor. 1 mokkáskanál sáfrány, só, bors, olívaolaj.

A húsokat apró darabra vágjuk (ragu nagyságura) A hagymát finomra a paprikát vékony csíkokra a meghámozott paradicsomot gerezdekre vágjuk.

Tovább 

A manchego a legismertebb spanyol sajt. A manchego juhsajtot jelent, ami a tej eredetére utal. A sajt két kilós tömbökben készül félkemény vagy kemény formában. A szine pedig világossárga vagy arany. A héja barna, néha sötétbarna vagy fekete amely egy karakterisztikus mintát alkot.

Az íz a sajt érettségi fokától függûen lehet friss savanykás vagy zamatos puha. Az érettségi fokai a következõek: friss, 3-4 hónapos érett vagy egy éves öreg. Ahhoz hogy ezt a sajtot tartósítsák olívaoljaba teszik.

Tovább 

A spanyolok számára a sonka nem egyszerûen étel, hanem a kultúra része, ugyanúgy beszédtéma az asztali társalgásnál, mint nálunk a bor. Illik véleményt mondani róla, felismerni a különbségeket, megbírálni.

Elsõ látásra abban különbözik a mi sonkánktól, hogy nem füstölik, hanem egyszerûen sózással tartósítják. Ez a módszer már a Római Birodalom idején is ismert volt, s a spanyol sonka már ekkor olyan jó hírnek örvendett, hogy Diocletianus császár is említést tesz róla írásaiban.

Tovább 

Szombaton elmentünk az Es Trenc strandra. Tényleg büdi a sófõzde, viszont egy rövid részen szûk az út csak. Amikor mi voltunk, a parkolójegy 6 euróba került. Onnan még kell egy kevéskét cammogni. Es Trenc gyönyörû, ha nem látod pl. a már említett Cala Virgilit, vagy Cala Mondragot. Tényleg fehér a homok, kristálytiszta a víz, csak ha szeles az idõ - mint akkor, amikor mi voltunk - akkor kiúszik a partközelbe az összes moszat és egyéb növényzetek. Ami kellemetlen, ha fürdeni akarsz, és ezt még a hullámok sem kárpótolják.

Tovább 

Mallorca számomra kissé csalódás volt. Azt hittem egy full extra-luxus nyaralásban lesz részem valami elit helyen. De csak egy megyényi mediterrán Spanyolországot kaptam, némi németes-angolos beütéssel. A legborzasztóbb számomra az volt, hogy Mallorca egy nagy szikla ami mindenhol hirtelen eséssel ér a tengerbe, ezért a legtöbb helyen csak sziklamászók férhetnek a tengerparthoz. Persze van homokos tengerpartja is, mert csináltak olyat, de elhagyatott tengerpartról ne is álmodjunk.

Tovább 

Spanyolország, Gran Canaria januárban

Indulásom elõtt két nappal még nem sejtettem, hogy hamarosan melegebb tájékra távozom. Akkor lettem kissé ideges, aztán izgatott, mikor a Neckermann weblapján (állítólag máshol is lehetett találkozni az ajánlattal) 29.9 eFt-ért hirdették a repjegyet Gran Canariára. Illetékkel 42 eFt, még így is a ?megéri? kategóriába tartozik. Igaz reptéren lehúztak még 10 eFt-ra a bringa miatt. Ennek nagyon nem örültem.

Tovább 

Tenerife 2006. október 18-29.

Az elsõ tenerifei utazásunk hatalmas benyomást tett ránk. Nem sokkal utána éreztük már a párommal, hogy vissza kell egyszer jönnünk. Úgy terveztük, hogy elõbb végigjárjuk sorjában a többi Kanári-szigetet. Így lenne észszerû, hiszen mindegyik érdekel. Bár kétségtelen, hogy az összes többi Kanári-sziget õrülten vonz, mégis Teneriffa a legerõsebb mágnes. Amíg nem ismerem meg annyira, amennyire szeretném, addig nem akarok másik szigetre menni, mert úgy érzem valami félbemaradt, amit be kell fejezni.

Tovább 


XVI. század két legtehetségesebb protestáns fõurának is a Nyugat-Dunántúl, közelebbrõl a történelmi Vas vármegye adott otthont. Batthyány Boldizsár Németújvárt (ma Güssing, Burgenland), Nádasdy Tamás pedig a Rába-völgy egyik stratégiailag fontos pontján létrejött Sárvárt birtokolta.

Az egykori Nádasdy-birodalom lankás dombok közt kialakult központja, elsõsorban a reneszánsz vár ma is vonzza - no nem a református prédikátorokat és krónikásokat - de a turistákat.

Tovább 



Nyáron azért tud igazán meleg is lenni - 1931-ben egyszer több mint 43 fokot mértek - a fagy viszont ritka, mint a fehér holló, vagy inkább papagáj - a békés hangulat azonban mégsem csak a klímának köszönhetõ.

Hosszú lábú, karcsú nõk

Amikor másfél napi, amúgy nagyon kellemes repülés után megérkezve, kissé elcsigázva és kóvályogva városnézésre indultunk, a cityben lépten nyomon sortban és fitnesz dresszben dzsoggingoló férfiakba és nõkbe botlottunk.

Tovább 


Nem állítom, hogy Sydneyben soha nem dudálnak rád, ha kicsit lassabban hajtasz, nem káromkodnak és nem néznek csúnyán idõnként - de mégis, a derû és a lazaság szinte tapintható a városban. Igaz, nagy helyzeti elõny, hogy itt szinte mindig langyos az idõ.


A híd nem különösebben szép, legalábbis alulról, talán ezért is találták ki az egyik legvonzóbb turistacsalogató attrakciót - a hidat meg lehet mászni! Három és fél óra alatt, speciális ruhában, létrákon és járdákon, kizárólag vezetõvel, persze.

Tovább 

A történelmi utcák magas épületeinek megörökítéséhez elengedhetetlen a nagylátószög? objektív (vagy nagylátószög állás a kompakton), hiszen egy sz?kebb utcában csak így tudjuk az utat és az épületeket egy képbe foglalni.

Ha a gépünkön nincs megfelel? nagylátószög teljesítmény, a témák nagy részét egyszer?en nem tudjuk jól befogni. A megfelel? látószög kompaktnál és tükörreflexesnél is 24?28 mm-nél kezd?dik. Az objektíven kívül nem vár el luxus funkciókat az épületfotózás.

Tovább 

Fekete "gyászruhás" madarak vitetik magukat a folyó sodrában, majd hirtelen eltûnnek a víz alatt, hogy néhány pillanat múlva újra felbukkanjanak, horgas csõrükben egy vergõdõ hallal. Kormoránok - azaz kárókatonák - halásznak elõttünk a Dráván, és nem zavarja õket sem a kenulapátok csobbanása, sem az idõnként erre járó motoros sétahajó zaja.

Az ország délvidékén járunk, a horvát határ közelében, ahol a somogyi lankák belesimulnak a széles folyóvölgybe.

Tovább 

Dubai legnevezetesebb látványosságán, a Pal Jumeirah mesterséges szigeten zajló építkezés

 

 

 

 

 

 

 

 

 


5_20060411122134_791.jpg
1833-ban a Maktoum család vezette, 800 tagot számláló Bani Yas törzs telepedett meg a folyó torkolatánál. A folyó természetes kikötõ volt, és Dubai hamarosan a halászat, a gyöngyhalászat és a tengeri kereskedelem központjává vált.


A 20. századra Dubai sikeres kikötõ volt. A folyó Deira oldalán lévõ souk (piac arab megfelelõje) a part legnagyobbika volt 350 üzlettel és látogatók és üzletemberek állandó tömegével. Az 1930-as évekre Dubai lakossága közel húszezer volt, akiknek negyede külföldi volt.

Tovább 

Az aranyszõrû kecskéket legeltetõ királylány mondája Tihany riadó leányáról szóló Csokonai-vers, vagy Gyulaffy László végvári kapitány tetteirõl szóló történelmi híradások ugyanarra a tájra csábítanak bennünket, mint a téli ruhák között megbújó, "molyûzõ" levendulás zsákocska. Ez a hely a Tihanyi-félsziget, mely a Balaton északi partján mintegy 4 km-re nyúlik be a tó vízébe.

Hagyjuk otthon az autót, és utazzunk vonattal Balatonfüredig. Útközben már az akarattyai magasparttól csodálhatjuk a tengerként feltûnõ tavat, a jó szélben suhanó vitorlásokkal, és szurkolhatunk a Kenese és Fûzfõ közötti partszakasz nádasaiban üldögélõ horgászoknak.

Tovább 

Még mindig van valami misztikus abban, ha valaki végig akarja járni a magyar-osztrák határon lévõ, Vas megye északnyugati részén elterülõ Írottkõ Natúrparkot.

Kattintson a hirdetésre!

Már semmi sem akadályozza az alpokaljai nagytáj természeti és épített értékeinek bejárását, szemrevételezését. Legfeljebb a felséges látványba borzonghat bele a látogató, ha letekint a 882 méter magas Írottkõ csúcsán lévõ, a határvonalra épített kilátóról a fenyvesekkel borított vadregényes tájra.

Tovább 

Nemcsak gyógyulási, hanem üdülési szándékkal is érdemes felkeresni a csendes, jó levegõjû Bükkszéket Hevesben. Az egyedülálló összetételû gyógyvíz megalapozta turizmusát, és ma mintegy 700 szálláshely várja az odaérkezõket.

Kattintson a hirdetésre!

A Nyugat-Bükk és a Mátra találkozásánál, a Tarna-völgy szélén, festõi környezetben található a Salvus gyógyvízrõl híressé vált kis falu. Lakóinak száma nem éri el a 900 fõt, a nyári hónapokban ennek a többszöröse lakik itt.

Tovább 

A Duna vonalát követõ 2-es és 2/a országút Vác után északnak fordul, eltávolodik a folyótól és Pest megyét elhagyva az Észak-Magyarországi régió legnyugatibb megyéjébe, Nógrádba érkezik. Akár a nyugat-nógrádi, Börzsöny közeli tájon kalandozunk, akár északabbra az Ipoly-völgye és a régi megyeszékhely, Balassagyarmat felé fordítjuk "szekerünk rúdját" (vagy gépkocsink kormánykerekét), mindenhol szembetalálkozhatunk a múlt emlékeivel. Azok sem járnak rosszul, akiket inkább a természeti értékek, vagy éppen a geológiai különlegességek érdekelnek.

Tovább 


Ötször annyi szolgáltató jelentkezett árengedménynyel a hétvégi Magyar Vidéki Turizmus Napjaira, mint azt a szervezõk elõzetesen várták. A soha nem látott méretekben megszervezett akcióban résztvevõ majdnem ezer vidéki szálláshely, vendéglõ és különbözõ vállalkozás 30-50 százalékot enged áraiból.


A lelkesedés várakozáson felüli, legalábbis a Leader - Magyar Vidéki Turizmus Napjaihoz csatlakozott szolgáltatók részérõl. A jelentõs árengedménnyel elõrukkoló kistelepülési vállalkozások - köztük 365 szálláshely, 212 vendéglõs, valamint méhész, kenukölcsönzõ, lovastanya tulajdonos, babamúzeumos - 340 településen várja a hazai vendégeket péntektõl vasárnapig.

Tovább 

Mi a közös Freddie Mercuryban, Chaplinben és Dosztojevszkijben? Mindhárman otthon érezték magukat a Svájci Riviérán.

Jó ízlésük volt, nem vitás. A Lac Léman, vagy ahogy mi jobban ismerjük, a Genfi-tó környéke, azaz a francia Svájc valóban egyike a legszebb helyeknek Európában. Havas hegycsúcsok, napfényben fürdõ szõlõültetvények, sötétkék mély tavak, kristálytiszta levegõ.

Hozzá béke, nyugalom és jólét. Ráadásul már többszáz éve. Gazdagságához a helyiek szorgalmán túl azok a protestáns menekültek is hozzájárultak, akik Európa minden részébõl özönlöttek Genfbe, a protestáns Rómába, még a XVI.

Tovább 

A "vadvízi evezés" hagyományát Magyarországon a Tisza-túra teremtette meg legalábbis ez volt az a vízitúra, amelyr?l országszerte beszéltek, amelyen részt venni fiatalok generációi számára jelentett egyet a nagy nyári kalanddal.

Ez azonban ma már a múlté, hiszen vízi túra az elmúlt két évtizedben megszámlálhatatlan szervez?dött országszerte a turisztikai magánvállalkozások, civil- és sportegyesületek örvendetes elszaporodása nyomán. A kajakosok, kenusok így birtokba vették Magyarország valamennyi, szabad vízi evezésre lehet?séget kínáló folyóit, ami elhomályosította a Tisza-túra egyediségét.

Tovább 

Jó a testnek jó a léleknek" lehetne a jelmondata az észak-alföldi termál- és gyógyfürdõknek, melyek többsége a Bocskai István kiváltságlevele nyomán létrejött Hajdúságban található. Szinte az egész megye egy 1000-1500 m mélyben elhelyezkedõ forró vízmedencében "úszik", és ez a víz a szénhidrogén-kutatásoknak köszönhetõen számos helyen a felszínre tör.

Az ország határain túl is híres Hajdúszoboszló "árnyékában" talán kevesek által ismert az egyik legdinamikusabban fejlõdõ gyógyfürdõ Hajdúnánás.

Tovább 

Sopron - Történet


A dunántúl északnyugati részén, a Fertõ tó és a Soproni-hegység között, az Ikva patak partján, Magyarország nyugati kapujában fekszik Sopron. Környékének változatos természeti szépsége, utcáinak megejtõ hangulata, történelmi, kultúrtörténeti emlékei a látogatók tízezreit csábítják felfedezõ utakra.

Sopron vidéke évezredek óta lakott terület. Az ember már valószínûleg az õskõkorszakban letelepedett errefelé, de biztos nyomai csak az újkõkorszakból kerültek eddig elõ.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu